Het Plofkonijn

Konijnen ploffen uit elkaar door de snelle groei!
 
In navolging van wat dierenrechtenorganisatie Wakker Dier introduceerde als de 'plofkip' vanwege de snelle groei van de vleeskuikens, die in zes weken vetgemest worden en door hun poten zakken, introduceert Konijn in Nood het 'plofkonijn'. Dit is geen leuke benaming voor wat het dier ondergaat op de konijnenhouderij maar het dekt de lading wel! De Konijnenhouderij noemt een pasgeboren konijn een vleeskonijn.
 
De 'Clostridium Perfringens Type 4' is een bacterie die dikke buikenziekte veroorzaakt. Je kunt je voorstellen dat de infectiedruk vrij hoog ligt wanneer een konijnenhouder bijvoorbeeld drie grote schuren heeft met in totaal 15.000 konijnen. We verwijzen naar een voorbeeld in Brucht (Overijssel). 
Om de infectiedruk op de konijnenhouderij te verlagen, is de zomerstop een goede uitkomst. Dan staan de schuren gedurende 12 weken ''leeg'' om te ontsmetten. Voor meer informatie over de zomerstop bij konijnenhouders verwijzen we je door naar het kopje ''zomerstop'' in het linker keuzemenu.
 
De konijnen in de Nederlandse konijnenhouderij zijn er erg slecht aan toe. Zo worden de pasgeboren konijnen in 11 weken vetgemest en na vier weken worden ze van hun moeder gescheiden.
Als de jonge konijnen het verblijf op de konijnenhouderij overleven en dus de slachtleeftijd van 11 weken halen, dan worden ze naar de slacht gebracht  in gele kratten die ook gebruikt worden voor plofkippen.